Воћарство
















Kruška 


Kruška sa oko 300 hektara površine u ukupnom sortimentu voćarskih kultura u potezu smederevsko – gročanskog atara, zauzima zavidno mesto svojim kvalitetom i prinosima. U našem rejonu počela je da se gaji početkom 20. veka, a do pojačanog interesovanja za gajenje kruške došlo je otkrivanjem podobnosti geografskog položaja za uzgajanje kruške sa plodovima prepoznatljive arome.


Prepoznatljive sorte ovog rejona su:



Junska lepotica

JUNSKA LEPOTICA (ITALIJA). Plod je sitan, masa oko 60g. Pravilnog kruškastog oblika, ravne površine, a sa sunčane strane blago crvena. Meso je belo, slatko, umereno sočno slatko-kiseo. Vreme zrenja kraj juna, početkom jula meseca.
Viljamovka


Plod je krupan, mase oko 200g. Kruškolik, nepravilnog izduženog oblika i neravne površine isprskane mrkim pegama. Pokožica ploda zelena, a u zrenju prelazi u žutu. Meso krem-belo, sočno, slatko, topivo, muškatnog mirisa, odličnog kvaliteta, pogodna za sve vidove prerade. Vreme zrenja treća dekada i kraj avgusta meseca. Vilijamovka je stara engleska sorta, kod nas vodeća. Bere se dve nedelje pre zrenja i čuva do 5 meseci u hladnjači.



Kaluđerka


Plod je krupan do vrlo krupan, mase koja varira od 180-250g, izduženog oblika. Pokožica debela sa rdjastom prugom, isprskana svetlim tačkicama. Meso ploda je polutopivo, sočno, siromašno kiselinama. Sazreva krajem septembra i početkom oktobra meseca. Kod nas je dosta raširena, jer je sorta obilne rodnosti i krupnih plodova koji se dobro i dugo čuvaju.



IZVOR:http://www.pdmagrofruit








Jabuka



Jabuka se smatra temeljom voćarske proizvodnje. Odlikuje se mnogobrojnošću u sortimentu, zavidnim prinosima i kvalitetom. Kao takva voćna vrsta značajno je zastupljena u gročansko – smederevskom rejonu, prostire se na oko 1500 hektara sa prosečnim prinosom od 50 tona po hektaru.


Najzastupljenije sorte jabuke su:



Zlatni delišes


Karakteristike ploda: plod je krupan do vrlo krupan, konusnog oblika, ujednačenih plodova. Plod je zeleno-žut, pomalo smeđ, čuvanjem u skladištu poprima svoju karakterističnu zlatnožutu boju.
Ukus: izrazito slatkog ukusa sa vrlo prijatnom aromom visokog kvaliteta.
Vreme sazrevanja: Druga polovona septembra
Vreme čuvanja: Od septembra do maja.


Ružičasti delišes

Karakteristike ploda: plod je srednje veličine.
Boja: pokožica ploda je tamno ružičaste boje. Meso ploda je žuto-bele boje, fine strukture, čvrsto i sočno.
Ukus: karakteristične arome izvrsnog sladkog ukusa.
Vreme sazrevanja: Kraj septembra
Vreme čuvanja: Može se čuvati do proleća.



Greni smit


Karakteristike ploda: Plod je krupan mase 200-250g okruglasto tupo- konusnog oblika.
Boja: Plod je temeljno-tamno zelene boje.
Ukus: Kiseo, osvežavajući, slabo aromatičan i sočan.
Vreme sazrevanja: U drugoj polovini oktobra.
Vreme čuvanja: Od septembra do maja.


Ajdared


Karakteristike ploda: Plod je krupan do vrlo krupan,
okruglasto-kolačastog oblika.
Boja: Osnovna boja je bledo-zelena, a najvećim delom
je prekrivena intenzivnim crvenilom.
Ukus: Kiselkasto-sladak.
Vreme sazrevanja: Druga polovona septembra.
Vreme čuvanja: Od septembra do maja.



Jonagold

Karakteristike ploda: Plod je krupan do vrlo krupan, okruglastog, blago izduženog oblika.
Boja: Osnovne zelenkasto-žuta,dopunska je narandžasto- crvena.
Vreme sazrevanja: Sredinom septembra.
Ukus: Slatkonakiselog aromatičnog ukusa.
Vreme čuvanja: Od septembra do aprila.









Nektarina


Nektarina je podvrsta breskve. Razlikuju se od breskve po glatkim plodovima (na kožici plodova nema dlačica). Prve sorte nektarina su bile male i svijetlih boja, skoro zelene i izgledale su kao da nisu sazrele. Danas se ukrštanjem različitih sorti dobijaju nektarine veličine običnih bresaka, crvene boje i slatkog ukusa, još slađeg od običnih bresaka. Naziv potiče od grčkog boga Nektara, a sok od ovog voća je nazivan i "piće Bogova’".

NAJZASTUPLJENIJE SORTE NEKTARINE SU:


Caldezi

Karakteristike ploda: Nektarina vrlo krupnih ujednačenih plodova blago asimetričnog okruglog oblika prosečne težine 160g. Cepa se, belog je mesa, prekrivena preko 90% sjajnim crvenilom, vrlo atraktivnog izgleda. Smatra se najboljom sortom nektarine izvrsnog kvaliteta.
Vreme sazrevanja: Sredinom jula meseca.


Indipendens

Kao sorta priznata je 1965. godine. Sazreva početkom jula. Plod je okruglog oblika, atraktivnog izgleda. Osnovna boja pokožice je krem, a prelivena je tamno-crvenom bojom. Meso je vrlo čvrsto, veoma dobre teksture i ukusa. Koštica se odvaja od mesa.



Flavortop

Kao sorta priznata je 1969. godine. Sazreva 15 dana pre sorte Redhaven. Plod je krupan, ovalan, dobrog izgleda. Osnovna boja pokožice je žuta, a prekrivena je dopunskom crvenom. Meso je žute boje, čvrsto, slatko, sočno i dobrog je ukusa. Koštica se ne odvaja od mesa. 


Fantazija

Karakteristike ploda:Plod srednje krupan do krupan, jajast, pokožica sjajna i većim delom prekrivena jarko-crvenom bojom. Meso ploda je narandžasto-zlatne boje, čvrsto sočno, slatkonakiselo, aromatično sazreva početkom avgusta, izrazito bujna sorta, dobre rodnosti. Plodovi joj dobro podnose transport. Smatra se najukusnijom i najkvalitetnijom sortom nektarine kasnijeg sazrevanja. 


Mayfire

Karakteristike ploda:
Plodovi ujednačene krupnoće, ujednačeno obojeni celom površinom, ranog vremena sazrevanja. Meso ploda je žute boje sočno i blago aromatično .Prednost joj se ogleda u ranom sazrevanju i dobrim organoleptičkim osobinama. Sazreva polovinom juna meseca.


Maria lucia


Karakteristike ploda:
Nektarina krupnih plodova ujednačene boje, oblika i krupnoće. Pokožica ploda je pokrivena purpurno-crvenom bojom, a meso ploda je bele boje, slatko prijatne arome i ukusa. Spada u kategoriju najkvalitetnije nektarine belog mesa, a ranog vremena sazrevanja.


Rita star

Karakteristike ploda: Plod je srednje do krupan, loptastog ujednačenog oblika.
Osnovna boja je žuta, pokrivena na oko 50% crvenom bojom, meso je žuto fine teksture, sočno, ukusno i aromatično. Pored svojih izuzetnih organoleptičkih osobina, izdvaja se i dobrom mogućnošću čuvanja i transporta.
Vreme sazrevanja: Zri sredinom treće dekade juna meseca.


Stark red gold

Plod je krupan, okrugao, pokožica sjajna, prekrivena lepim crvenilom. Meso je žuto, srednje čvrsto, sočno, slatkonakiselo i odvaja se od koštice. Zri polovinom avgusta meseca. 
Daje kvalitetne i vrlo atraktivne plodove.


Maria aurelia

Karakteristike ploda: srednje krupan, okruglog, a ponekad lagano duguljastog oblika, 70-80% površine pokriveno atraktivnim crvenilom. Meso je žute boje, prožeto crvenkastim prugama blizu koštice, vrlo čvrsto, aromatično i odličnog ukusa.


Venus

Plod: krupan, okruglo-izduženog, ponekad lagano asimetričnog oblika; pokrivena sjajnim vrlo atraktivnim crvenilom. Meso je žute boje, lagano prožeto crvenkastim prugama blizu koštice, čvrsto, dobrog ukusa i prepoznatljive arome.





Grožđe

Grožđe i uopšte vinova loza je simbol sunca, slavlja, života, nadahnuća i prosperiteta. U gročansko – smederevskom rejonu su zastupljeni još od davnina. Prvi zasadi loze namenjeni tržištu u svežem stanju nastaju 1905. godine. U gročansko – smederevkom kraju vinova loza zastupljena je na oko 500 hektara površine, u sortimentu su vodeće stone vrste. Smatra se dobrim izvoznim artiklom.



Najzastupljenije sorte ove voćne vrste su:



Smederevka

Bela vinska sorta grožđa koju u Bugarskoj i Grčkoj zovu dimiat, u Ukraini galan, u Turskoj dertonija itd., što govori o njenoj rasprostranjenosti. Osim u okolini Smedereva (po kojem je i dobila ime pod kojim je znaju i drugi narodi), zbog velike rodnosti i sposobnosti da poboljša svežinu (kiselost) vinima kojima ta svojstva nedostaju, uzgaja se i u vinogradima Makedonije, Crne Gore i Hercegovine. Kod nas se dobro proizvodi, jer zbog svoje slamnatožute boje, kiselkastog ukusa i niske alkoholnosti (od 10-11%vol.).



Muskat hamburg

Crna stona sorta. Sazreva u drugoj ili trećoj dekadi avgusta. Potiče iz Engleske. Spada u sorte dobre bujnosti. Grozd je krupan, od 300 do 500g., duguljast, račvast, rastresit, peteljka duga. Zrna su crno-ljubicasta i krupna ovalnog oblika i srednje hrskava. Izuzetno je ukusna sorta muskatne arome. Preporučuje se i kao vinska sorta za proizvodnju vrlo kvalietnog muskatnog vina. Kao nedostatak joj se moze uzeti slaba sposobnost za skladištenje i transport.

Muskat italija


To je stona sorta jako bujna, velikihi lepih grozdova. Dobro podnosi transport. Srednja težina grozda je oko 600-700gr. Bobica je velika, jajolika, kožica puna. Zlatno žute je boje, a meso je sočno sa blagom muskatnom aromom. Nazivaju je i kraljicom tržišta.


Kardinal


Dozreva početkom avgusta. Grozd je krupan, oko 600g težine. Slabo podnosi transport. Bobice su krupne srednje čvrstine plavo-ljubičaste boje, prijatnog ukusa i arome.

Breskva

Zahvaljujući klimatskim uslovima i geografskom položaju, breskva predstavlja jednu od najznačajnijih lokalnih voćnih vrsta, što pokazuje i njena zastupljenost od preko 3000 hektara, u ukupnom sortimentu voćarskih kultura u rejonu našeg distributivnog centra. Od ukupne površine nektarina zauzima približno 1000 hektara. Plodovi ove voćne vrste sa našeg podneblja se odlikuju odličnim organoleptičkim osobinama.



Najzastupljenije sorte breskve su:


Springold


Poreklo: Ova sorta stvorena je u SAD.

Karakteristike ploda: Plod je srednje krupan, loptast sa neznatno izraženim vrhom.Ujednačene krupnoće i atraktivnog izgleda.

Boja: Osnovna boja ploda je žuta, pokrivena na oko 50% površine sa crvenom bojom, meso je žuto, dosta čvrsto, sočno i ukusno. Vreme sazrevanja: Ova sorta sazreva sredinom treće dekade juna meseca.

Diksired


Poreklo:Sorta stvorena u SAD.

Karakteristike ploda: Plod je srednje krupan do krupan, mase oko 150-180g. Okruglastog oblika, pokožica oranž žuta, maljava, obojena privlačnim prugastim crvenilom. Meso žuto, čvrsto, ukusno, odvaja se od koštice i pogodno za sve vidove prerade.

Plodovi su joj atraktivni, kvalitetni, odličnog ukusa i prepoznatljive arome.

Vreme zrenja: druga polovina jula meseca.


Redtop


Poreklo: Stvorena je u Kaliforniji I priznata 1961.godine.

Plod: srednje krupan do krupan, okruglog i katkada duguljastog oblika; pokriveno 90% površine crvenom bojom. Ovo je sorta koja sazreva 6 dana posle Redhaven-a. Plod je okrugao do jajast, srednje krupnoće i odlične boje. Meso je žute boje, veoma čvrsto, dobrog ukusa i kvaliteta. Koštica se odvaja od mesa. Dobro podnosi transport.


Royalgem


To je sorta sa potpuno obojenim crvenim plodovima.

Plod: tamno-crven, privlačnog izgleda, srednje krupan do krupan, meso uz košticu crvenkasto i delimično se odvaja.Plodovi izuzetno atraktivni i transportabilni. Dobro se čuvaju.


Royalglory



Vrlo atraktivna sorta sa potpuno obojenim crvenim plodovima,

po karakteristikama ista kao sorta Royal Gem.

Plod: tamno-crven, meso uz košticu crvenkasto i odvaja se od koštice odlične arome i ukusa.


Romestar


Atraktivna je sorta breskve i veoma produktivna.

Plod: velik, sferičan, sočnog i žuto obojenog mesa.Boja pokožice ploda je 90% prekrivena izrazito crvenom bojom. Po pomološkim karakteristikama slična je sorti Elegant lady.


Richlady


Plod: krupan, izrazite crvene boje primamljivog izgleda i dobrih odlika. Meso ploda ukusno aromatično, a odlikuje se i dobrom transportabilnošću. Sazreva sredinom jula meseca.






Šljiva

Šljiva je jedna od najstarijih, cenjenijih i perspektivnijih voćnih vrsta. Na području gročansko – smederevskom ataru rasprostranjena je na oko 500 hektara i beleži stalni porast u ukupnoj površini svih voćnih vrsta. Najveći deo proizvodnje se plasira u svežem stanju, suve šljive i prerađevine tek zauzimaju svoje mesto u ukupnom plasmanu ove voćne vrste. Prosečan prinos po stablu je oko 28 kg.



Najzastupljenije sorte su:



Stanly



Sorta stenlej (Stanly) vodi poreklo iz SAD, gde su prvi put proizvedene 1926. godine. Dozreva u drugoj polovini avgusta, a plodovi su veoma krupni težine, od 36g do 40g, tamnoplavi, izduženo-ovalni, slatkog ukusa i sočnog zeleno-žutog mesa. Koristi se u svežem stanju, pogodna je za sušenje, kao i za industrijsku preradu. Koštica je krupna i lako se odvaja od pulpe.


Čačanska rodna



Priznata je za novu sortu 1975. godine. Plod je srednje krupan do krupan (28-42g), jajast i tamnoplav, privlačan. Meso je žućkasto, čvrsto, srednje sočno, aromatično, slatko. Koštica se odvaja od mesa. Plod je svestrane upotrebne vrednosti, a naročito pogodan za sušenje. Preporučuje se zbog odličnih organoleptičkih osobina, mogućnosti prerade, dobrog čuvanja i transporta.


Čačanska lepotica

Postala je 1961. godine, sazreva krajem jula-početkom avgusta. Plod je krupan (31-42g), jajast, tamnoplave boje sa izraženim pepeljkom i vrlo privlačne spoljašnosti. Meso je zeleno-žuto, vrlo čvrsto, sočno, aromatično i vrlo prijatnog slatkonakiselog ukusa. Koštica se odvaja od mesa. Čačanska lepotica se preporučuje za gajenje kao stona sorta zbog pogodnog vremena sazrevanja, krupnog i vrlo kvalitetnog ploda, dobre transportabilnosti. To je veoma dobra stona šljiva u svojoj epohi sazrevanja.


Čačanska rana


Postala je 1961. godine. Sazreva krajem prve dekade jula. Plod je krupan do vrlo krupan (36-48g), jajast, ljubičasto-plave do plave boje. Meso je žuto-zeleno, čvrsto, dosta sočno, aromatično i slatko. Koštica se odvaja od mesa. Preporučuje se za gajenje kao vrlo rana i rodna stona šljiva, krupnih, kvalitetnih i transportabilnih plodova.









Kajsija


Kajsija je vrlo atraktivna i cenjena voćna vrsta koja je značajno zastupljena u ukupnom sortimentu voćarskih kultura na potezu gročanske opštine i smederevskog atara. Prve sadnice kalemljene kajsije na naše tlo donete davne 1904. godine, danas u rejonu našeg distributivnog centra je rasprostranjena na preko 1500 hektara.



Najzastupljenije sorte ove voćne vrste su:


Kečkemetska ruža


(MAĐARSKA) - Plod je srednje krupnoće, mase oko 40-50g, pljosnat, asimetričan i sastoji se iz dve nejednake polovine. Pokožica je žuta, sa sunčane strane rumena. Meso ploda je bledo-žuto, sočno, slatkonakiselo, prijatne arome i ukusa. Vreme zrenja druga polovina i kraj jula meseca.


New jersey




NJU DŽERSI (S.A.D.) Plod je veoma krupan, okruglastog oblika pokožica žuta do oranž-žuta, meso srednje čvrstine zlatno-žuto, slatkonakiselo, veoma ukusno, lako se odvaja od koštice. Vreme zrenja Kraj juna, početkom jula meseca. 


Mađarska najbolja



Plodovi su krupni, mase od 50-55g, okruglastog oblika, crveno obojeni sa karakterističnim pegama na pokožici ploda. Meso dosta čvrsto, sočno, slatkonakiselo, aromatično i veoma kvalitetno. Vreme dozrevanja je polovina jula meseca.

Odlikuje se dobrom transportabilnošću, pogodna je kako za stonu upotrebu, tako i za industrijsku preradu.


IZVOR:http://www.pdmagrofruit







Trešnja

Trešnja je vrlo popularna voćna vrsta širom sveta, a i kod nas. Međutim, plod trešnje gročansko – smederevskog rejona se odlikuje vrhunskim kvalitetom, prepoznatljivim ukusom i jedinstvenom aromom. Poslednjih godina je zabeležen porast površina u rejonu našeg distributivnog centra pod ovom voćnom vrstom, na približno 1000 hektara, ali još nedovoljno potrebama tržišta. Trešnja se u našem proizvodnom rejonu tretira kao najvažniji izvozni brend.



Najprepoznatljivije i najzastupljenije sorte ove voćne vrste su:



Burlat



Poreklo: Francuska.
Rana je sorta sazreva u drugoj polovini maja meseca.
Plodovi su krupni (6-9g), prečnika i do 25mm, okruglasto srcastog oblika, čvrsti, veoma sočni, slatkonakiseli, naizgled privlačni. Pokožica je intenzivno crvene boje, meso ploda je svetlocrvene boje aromatično i vrlo kvalitetno. Spada u grupu najboljih i najatraktivnijih ranih sorti, a odlikuje se i sa dobrom transportabilnošću. 

Germerdofska




Poreklo: Nemačka.
Ova sorta sazreva polovinom juna meseca.
Opis sorte: Plod veoma krupan mase od 7-10g. srcastog oblika. Pokožica je elastična, nežna, boje tamno-purpurne koja u zrelosti prelazi u skoro crnu. Meso čvrsto, sočno, rskavo i obojenog soka. Plodovi u našem rejonu postižu veoma visok kvalite i prepoznatljivu aromu.




Heldenfinenska



Sorta je nemačkog porekla.
Ova sorta sazreva u drugoj polovini juna meseca.
Plod je krupan, mase preko 7,5g,a prečnik dostiže do 27mm. Izraženog izduženog srcastog oblika, pa je poznata pod nazivom herc, pokožica sjajna, tamno crvene-karmin boje. Meso ploda je tamno crveno, slatkonakiselo, čvrsto, rskavičavo, vrlo ukusno. Zahvaljujući svojim organoleptičkim osobinama i jedinstvenoj aromi spada u najatraktiviju sortu našeg rejona. 


IZVOR:http://www.pdmagrofruit



Jagoda

Među brojnim vrstama voćaka, jagode se izdvajaju po svojoj popularnosti zbog relativno malog prostora neophodnog za rast i razvoj kao i brzog ulaska u rodnost.

Jagode iz gročansko – smederevskog okruga su poznate po svojoj jarko crvenoj boji i jedinstvenoj aromi. Proizvodi se na preko 300 hektara u rejonu našeg distributivnog centra sa prosečnim prinosom od oko 9 tona po hektaru.


Najrasprostranjenije su sorte:


Kleri





Clery je odlična rana sorta vrlo dobrog ukusa i arome, solidne čvrstine i šelf lajfa, visoke otpornosti i adaptibilnosti.

Ima konusno-okruglaste plodove, dobrog ukusa i arome. Stvorena je u Italiji. Poslednje tri godine postala je apsolutni hit u našoj zemlji. Plod je srednje krupan do krupan (oko 16g), izduženo-konusnog, pravilnog oblika tokom čitave berbe. Pokožica ploda je sjajne svetlocrvene boje, delimično otporna pri berbi i transportu. Visokog je kvaliteta mesa i intenzivne arome.



Alba




Alba je vrlo rana sorta. To je vrlo krupna sorta, konusnih, vrlo uniformnih, jarko crvenih i sjajnih plodova, sa malim čašičnim listićima i veoma lepim vizuelnim utiskom. Odlične je adaptibilnosti. Kvalitet plodova je dobar i veoma postojan, tako da izuzetno podnosi transport i manipulaciju. Plodovi su vrlo čvrsti sa prosečnom masom ploda 27-30g, ali puno i vrlo krupnih plodova i preko 50g.





Asia







Asia je srednje rana sorta. Plodovi su krupni i konusni, vrlo uniformni, izuzetne jarko crvene boje i sjaja, sa vrlo atraktivnm čašičnim listićima. Zahvaljujući visokom sadržaju šećera, i izbalansiranom odnosu kiselina, ukus je izuzetno dobar. Odlične je transportabilnosti. Prosečna masa ploda je od 26-30g. Jedna od najinteresantnijih novoselekcionisanih sorti.


Добро дошли на званичну презентацију "Доловачки дар"