Ne postoji bolji lek za obaranje pritiska i holesterola od ovog čaja!
Čaj od zobi ili čaj od ovasa se koristi kod ublažavanja mnogih simptoma i nepravedno je zapostavljen u lečenju. Samo mali broj ljudi zna za sva njegova lekovita svojstva.
Ovo sitno zrno bogato je fitosterolima – supstancama koje čiste krvne sudove i sprečavaju da se holesterol apsorbuje u telu. Zob možete konzumirati u obliku kaše, ali mnog jednostavniji način je da skuvate čaj.Ovaj čaj je odličan za jačanje zdravlja srca i krvnih sudova i smanjivanje rizika od infarkta i moždanog udara.
Ovas važi za veoma moćno i blagotvorno sredstvo za jačanje nervnog sistema. Preporučuje se onima koji pate od nesanice, psihičkog zamora, anksioznosti i depresije.
Travari ga čak preporučuju i osobama obolelim od multiple skleroze.
Reguliše rad želuca, pa se preporučuje osobama koje imaju osetljive organe za varenje.
Takođe, ima svojstva koja pogoduju obolelima od raka debelog creva. Posebno je delotvoran u smanjivanju neželjenih posledica koje se mogu javiti u toku radio i hemo terapije.
Mikroelemnati i flavonoidi kojima obiluje ojačavaju imuni sistem i popravljaju krnu sliku.
U jednom istraživanju kojim je bilo obuhvaćeno 1540 profesionalnih sportista iz Australije primećeno je da svakodnevna upotreba ovasa u ishrani doprinosi povećanju mišićne mase.
Ni ne slutite koliko su dobre za zdravlje: 3 urme dnevno mogu da preporode čitav organizam!
Svi koji pate od povećanog nivoa holesterola u krvi i krvnog pritiska bitrebali da uvrste ovaj čaju svoju ishranu.
Ovo nisu sa njegova pozitivna svojstva. Čaj od ovasa se prporučuje svima koji pate od ekcema, imaju osetljivu kožu ili osećaju intenzivan svrab.
Priprema:
5 kašika zobi potopite u litar hladne vode i zagrejte polako do ključanja. Osatvite da vri 5 minuta, a nakon toga da se ohladi.
Po želji zasladite sa malo meda i konzumirajte u toku dana umesto vode.
SIRUP OD LOVORA NAJDJELOTVORNIJI PROTIV UPORNOG KAŠLJA
Ovaj sirup je toliko ukusan da ga možete piti i iz čistog užitka. Lovor mu daje poseban ukus i ton slatkoće i gorčine, limun mu dodaje svoju posebnost kiselosti, a šećer je onaj koji “povezuje” ove sastojke i s vodom ih nosi kroz tijelo.
Sastojci:6 listova lovora2,5 dcl vode6 kašika šećera (smeđi)1 limun
Priprema:Prokuhajte vodu, dodajte lovor i kuhajte poklopljeno od 6 do 10 minuta. Izvadite listove lovora, sipajte u posudu u kojoj ćete pripremati sirup, pa dodajte šećer i ischedite limun.Dobro promhešajte i sačekajte da se sav šećer istopi. Uzimajte po kašičicu nekoliko puta dnevno. Prvi dan možete uzimati po kašičicu uvijek kada se javljaju intenzivni napadi kašlja.
Prirodnim lijekovima od ovog korijena izbacite sav šlajm iz pluća
Uporan kašalj karakterističan je simptom bakterijskih ili virusnih infekcija disajnih organa, koje prati i gusti sekret u grlu, sinusima i plućima, koji je zalepljen za zidove naših bronhija pa se vrlo teško izbacuje.
U nastavku teksta predstavljamo vam rješenja kako izbaciti šlajm iz pluća prirodnim putem.
Recepti za prirodne lijekove
Ukoliko vas muči šlajm u grlu i plućima, fitoterapeuti preporučuju napitke na bazi ljekovitog bilja koji podstiču izbacivanje šlajma i ublažavaju uporni kašalj.
Za eliminisanje gustog i nagomilanog sekreta koriste se napitci na bazi korjena bijelog sleza, žalfije, lovora i crne rotkve.
Bijeli šljez za izbacivanje šlajma kod odraslih
Preliti kašiku usitnjenog korjena bijelog šljeza sa 2 dl hladne vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 6 do 8 sati, a zatim procijediti i piti u manjim gutljajima. Ovako pripremljen čaj za iskašljavanje šlajma, pijte do dva puta dnevno i to bez šećera i rezultati neće izostati.
Bijeli šljez, lan i žalfija za izbacivanje šlajma kod djece
Kao izuzetno efikasan prirodni lijek za bolje izbacivanje šlajma kod djece i odraslih pokazao se bijeli šljez u zanimljivoj čajnoj mješavini sa lanenim sjemenkama i žalfijom.
Pomješati po kašiku korjena bijelog šljeza, kašiku lanenog semjena i kašiku suhe žalfije. Sipati 2,5 decilitra vode u šerpu, pa dodati 100 g žutog šećera. Kada se šećer otopi, dodati mješavinu biljaka i jedan limun dobro opran i sečen na kriške. Kuhati na umjerenoj temperaturi 15 minuta, a zatim skloniti sa vatre i procijediti. Uzimati kašičicu sirupa 4 puta na dan sve dok se ne osjeti poboljšanje. Sirup za iskašljavanje šlajma je najbolje čuvati u frižideru.
Rotkva i crveni luk
Kako izbaciti šlajm iz pluća kod odraslih uz pomoć crne rotkve i crvenog luka? Sipati u blender 2,5 decilitra limunovog soka, jednu punu šolju meda, jednu osrednju glavicu crvenog luka isječenog na komade, šest čehna bijelog luka i jednu veću crnu rotkvu, oljuštenu i isečenu na komadiće.
Izmiksati sve dok se ne dobije fina homogena smjesa. Zatim sipati u staklenu teglu i čuvati u frižideru, pa ostaviti da odstoji sedam dana. Nakon toga, tri puta dnevno uzimajte ovaj sirup za iskašljavanje šlajma i to po jednu kašiku, 30 min prije glavnih dnevnih obroka.
Prirodni lijekovi za iskašljavanje šlajma iz pluća i sinusa
Šlajm iz grla i pluća, kao i gust sekret iz sinusa često nam zadaju velike probleme tokom zime. Inhalacija sinusa slanom vodom sama po sebi nije dovoljna, da bi se u potpunosti oslobodili neprijatnog sekreta. U nastavku pročitajte još nekoliko odličnih narodnih recepata za izbacivanje šlajma.
Sirup od piva i smeđeg šećera za iskašljavanje šlajma iz grla
U veću činiju sipati 150g smeđeg šećera i zagrijavati na umjerenoj temperaturi dok se ne otopi i dobije karamel boja, a zatim dodati 5 decilitara piva i kuhati 20 minuta dok se ne dobije sirup gustine malo ređe od meda.
Skloniti šerpu sa vatre i ostaviti poklopljeno da se ohladi, a zatim sirup za izbacivanje šlajma presuti u odgovarajuću staklenu teglu i čuvati u frižideru. Uzimajte po supenu kašiku prije najvažnijih obroka tri puta tokom dana.
Prirodni lijek za iskašljavanje šlajma kod djece
Jedno od rješenja kako izbaciti šlajm kod djece nudi nam i blagi čaj od lipe. Ako ga koristite više dana, ublažit ćete kašalj i ubrzati izbacivanje nataloženog sekreta.
Ovaj čaj za iskašljavanje također podstiče i znojenje, što je važno u slučaju gripa, prehlade. Pije se uvijek dok je još vruć ujutro i uvečer, a priprema se vrlo jednostavno:
Dvije male supene kašičice cvijeta lipe preliju sa 5 dl proključale vode, a zatim se ostavi 20 minuta da odstoji nakon čega se dobro procjedi. Čaj zasladite kvalitetnim medom, dodati mu dosta soka od limuna i uzimajte po jednu kafenu kašičicu svaki put kad osjetite nadražajni kašalj.
IZVOR:https://dominantni.com/prirodnim-lijekovima-od-ovog-korijena-izbacite-sav-slajm-iz-pluca/?fbclid=IwAR1_DYS8iJKALgEI6eOc5cMLMqT-Mtcl4K5OBMnM13neCwFS890EDPM5FuE
RECEPT ZA SIRUP OD KOPRIVE
Jedna od najzdravijih biljaka je svakako kopriva. Neki je smatraju čak i najzdravijom. Pored toga su i lako dostupne jer su svuda oko nas. Koprive su korisne za razne vrste bolesti a posebno se ističu bubrežna oboljenja i malokrvnost.
Ako se odlučite na berbu koprivu gledajte da to bude neka livada koja je udaljena od ceste gdje prolaze automobili ili što dalje od grada i industije. Kostiteći se ovim receptom napravite mješavinu koja će efikasno uticati na vaš organizam.
Potrebni sastojci za pravljenje ovog sirupa su:
1 kilogram šećera
5 limuna
40 vrhova koprive
3 litra vode
Priprema je veoma jednostavna a ide ovako:
Uzmite jednu šerpu i u nju naspite vodu te dodajte limun koji je prethodno izrezan na kriške. Zatim dodajte i koprivu. Poklopote šerpu te ostavite tako da stoji 24h na sobnoj temperaturi.
Nakon što je prošlo 24h dodajte šećer u šerpu i miješajte sve dok se šećer u potpunosti ne istopi. Nakon što se šećer istopi vaš sirup je spreman za konzumaciju. Prije konzumacije prespite sirup u staklenu flašu.
Kiselina iz želuca me GUŠILA DANIMA, sve dok mi prijateljica nije dala da ovo popijem! Ovo je konačno riješilo moj problem!
Česta gorušica je najčešći simptom refluks kiseline. Ostali znakovi i simptomi uključuju regurgitaciju hrane ili kisele tečnosti, otežano gutanje, kašalj, teško disanje i bol u grudima, posebno dok ležite noću.
Pokušajte da jedete manje obroke, i izbjegavajte hranu koja čini da se aktivira gorušica, kao što su pržena ili masna hrana, čokolada, i pepermint. Izbjegavanje alkohola i nikotina može pomoći. Evo, mi ćemo predstaviti najbolje domaće piće koje će vam pomoći da olakšate simptome žgaravice!Sastojci:– 1 krompir– 1 jabukaUputstvo:Prvo, oljuštite krompir, zatim procijediti sok od krompira koristeći gazu i sipajte ga u čašu. Koristite isti postupak za sok od jabuke. Pomiješati ih zajedno i piti ovu mješavinu 2 puta svaki dan. Uvijek piti ovaj domaći sok 1 sat prije vašeg obroka. Primijetit ćete pozitivne rezultate jako brzo!
Lek za štitnu žlezdu, dobru krvnu sliku i pomlađivanje: Sirup od mladih zelenih oraha u medu – recept!
Orasi treba da se beru dok su mladi, veličina da bude kao pitomi lešnik ili veličine da mogu ući u flašu, od npr. belog vina.Obično se 40 mladih oraha iseku na četvrtine (jer se tada lakše ekstrahuju u medu) i prelije litrom meda.
Ova mešavina treba da odstoji izvesno vrieme. Orah će tako omekšati, pa može da se jede zajedno sa medom. Jedna kašika dnevno je dovoljna za fantastičan rad štitne žlezde. To je recept prvenstveno za jačanje organizma, imuniteta
LIKER OD MLADIH ZELENIH ORAHA
Recept:
40 mladih oraha (izbodenih viljuškom) staviti u braon flašu, 250 grama šećera ili meda, doliti prepecenice od 40 stepeni i držati u prozoru na suncu tri nedelje zatvoreno. Povremeno promućkati. Za to vreme dobar deo oraha se istopi.
Procediti.
Piti svako jutro po malo uz grgoljenje. Leči upalu krajnika, dezinfekuje usnu duplju i desni, pored toga potpomaže i disajnim organima.
IZVOR: http://www.sacuvajmo-zdravlje
Postepeno uklonite OŽILJKE OD AKNI sredstvom koji 100% djeluje!
Ovaj članak je vrlo korisno za ljude koji pate od akni, jer oni imaju tendenciju da imaju problema s ožiljcima ostavili iza sebe.
Iako komercijalni proizvodi i tretmani mogu pokazati učinkovit u nekim slučajevima, oni su puni kemikalija koje mogu imati neke neželjene nuspojave. Srećom, postoje određene prirodne sastojke koji vam mogu pomoći da biste dobili osloboditi od tih ružnih ožiljaka učinkovito i u vrlo kratkom vremenskom razdoblju.
Sljedeći recept je jednostavan za pripremu, a sadrži samo tri sastojka. No, to je najučinkovitiji prirodni lijek i potpuno sigurna alternativa za sve kemijske proizvode koje imamo na tržištu. Pokušajte ovo pametan rješenje van i vidjet ćete da je vaše lice će biti potpuno acne ožiljaka.
Sastojci:
– 4 kašika soka od limuna (svježe iscijeđenog)
– 4 kašika meda
– 1 bjelanjak
– 4 kašika meda
– 1 bjelanjak
Priprema:
Uzmi malu zdjelu i dodati sve sastojke. Pomiješajte ih dok se ne pomiješaju i vaša krema je spremna. Nanesite smjesu na ožiljke, to raditi na licu ali i na drugim tjelesnim ožiljcimaa, i ostavite da djeluje na oko 20 minuta. Isperite zahvaćena područja s toplom vodom.
Ponovite tretman svaki dan za 7 dana, a vi ćete biti iznenađeni s rezultatima. Vi samo trebate biti uporni i vaše lice će izgledati kao nova ponovno.
IZVOR: http://prakticno.com
СТАРИ РЕЦЕПТ ЗА ПРАВЉЕЊЕ КВАСА
Припрема овог напитка не изискује много времена и посебно умеће. Да бисте припремили класичан овсани квас, рецепт је врло једноставан. У посуду од 3 литре успите 400-500 грама опраног овса, додајте 3 до 4 кашике шећера, сипајте хладну очишћену (филтрирану) воду, покријете посуду и оставите 3-4 дана на собној температури.за кисељење овса. Ако волите резак укус, онда прву туру можете просути. У овас, који је остао, опет додате шећер, воду и кроз 4 дана источите течност - квас је готов. Овсани квасац траје 3 месеца.
Можемо припремити квас од овса у чији рецепт можемо додати суво грожђе и природни мед (уместо шећера). Поступак је исти, само што шећер заменимо са 50 гр сувог грожђа и 1-2 кашике било ког (природног) меда. Суво грожђе даје квасу тамну боју и посебну арому.
Квас од овса, чија су корисна својства позната од давина, могу пити сви, чак и деца. Овсени квас прекрасно замењује јутарњу кафу. Захваљујући томе што овсани квас садржи скроб, човек од њега добија енергију и живахност и бодрост без кофеина.
Овсани квас се препоручује дијабетичарима, јер снижава ниво шећера у крви.Беланчевине, које садржи овас, благотворно утичу на обнављање ткива, а ћелија снижава ниво холестерола. Због чега је још користан квас од овса: поседује способност побољшања процеса размене материја у организму, брзо одстрањује авитаминозу и побољшава емајл зуба.
“Ova biljka me je spasila od raka!”: Muškarac otkrio nevjerojatno iskustvo – RECEPT!
Ovo je priča o jednom čovjeku iz Bugarske koja govori o borbi s opakom bolešću. Njegova priča mnogim ljudima je dala nadu, a evo i zašto!
“U 2002. godini liječnici su otkrili benigni tumor u mom mozgu. Odmah sam primljen u bolnicu BLD – Sofija na operaciju. Tumor je bio veličine 5,5 cm, ali je operacija bila uspješna. Operirali su me najbolji neurokirurzi u Bugarskoj.
Nakon dvije godine tumor se ponovno vratio i narastao do gotovo iste veličine. Morao sam na novu operaciju, ovoga puta lasersku, ali nakon operacije lijeva ruka i noga su mi postale paralizirane. Liječnici su ispitivali moj tumor za koji se ispostavilo da je atipičan.
Onda sam otišao na onkologiju, nakon čega je uslijedila radioterapija, ali ni to nije pomoglo. Tumor je opet izrastao i nova operacija je bila zakazana. Nakon operacije otišao sam na rehabilitaciju i tamo, na moju sreću, upoznao čovjeka koji je promijenio moj život.
Taj čovjek je bolovao od raka bubrega. Na žalost, njegova operacija je prošla neuspješno, a doktori su rekli da mu je ostalo još samo 3-4 mjeseca života.
Onda je upoznao jednu ženu koja mu je ispričala o biljci koja može izliječiti ovu opaku bolest i kako pripremiti lijek od nje. Biljka se zove crna bazga (zova).“
Napomena
Postoji tridesetak vrsta unutar porodice bazgi. Najznačajnije su crna i crvena bazga. Kod nas se najčešće koristi crna bazga – Sambucus nigra.
U mnogim europskim zemljama bobe bazge (Sambucus nigra) su vrlo cijenjeno šumsko voće. Od zrelih boba priređuju se sirupi, kompoti i pekmezi, pripremaju se voćni sokovi, rakija, vino i ocat, prave se pite, pudinzi, umaci i preljevi, bobe se iznose na tržnice ili se čak koriste u prehrambenoj industriji. Kod nas se bobe malo koriste, samo ponekad u narodnoj medicini, dok mnogi neupućeni još uvijek smatraju da su bobe bazge otrovne.
Crna bazga je grm koji raste na otvorenim poljima, oko kuća, u svjetlijim šumama i posebno oko riječnih kanala te daje plod koji podsjeća na borovnice (cvijet se koristi za čaj i sirup).
Plodovi sazrijevaju krajem kolovoza i tijekom rujna i listopada. Plod treba biti dobro zreo da bi imao ljekovita svojstva. Pri branju treba odrezati cijeli štitac, a ne trgati samo bobe. S branjem treba požuriti, jer kad bobe sazriju, brzo ih pojedu ptice.
Čovjek nastavlja: “Kada uberete bobice, operite ih i stavite u staklenke, redajući naizmjenično jedan red bobica pa jedan red šećera, dok se staklenka se ne napuni do vrha.
Čuvajte teglu na mjestu gdje ima sunca, tako da može doći do vrenja. Nakon dva tjedna, teglu treba zatvoriti i staviti u hladnjak.
Možete napraviti 2, 3 ili 4 tegle, ali morate imati najmanje dvije da biste imali dovoljno ovog lijeka do iduće godine.
Uzimajte najmanje 1 žličicu svakog jutra na prazan želudac, 10 minuta prije obroka.
Čovjek koji je mi je rekao za ovu biljku me je uvjerio u njena ljekovita svojstva. On je počeo konzumirati ovaj lijek u trenutku kada su mu liječnici priopćili da nema šanse za izlječenje.
Mjeseci su prošli, a on je još uvijek živ! Rezultati na kontroli su pokazali da je rak nestao. Onda sam počeo i ja da uzimam, ali sam prvo sačekao 2 mjeseca kako bih ubrao crnu bazgu, pripremio lijek i počeo ga primjenjivati. Četiri godine je prošlo od moje posljednje operacije, a tumor se nije vraćao.
Ispričao sam mnogim ljudima o ljekovitoj moći crne bazge i nakon razgovora s jednom doktoricom saznao sam da se je jedna njezina pacijentica izliječila od raka dojke koristeći isti lijek. Tijekom kontrole i njeni rezultati su pokazali da je rak nestao.
Crna bazga je korisna za imunološki sustav i liječenje mnogih bolesti.
Plodovi crne bazge su najbolji kada su potpuno zreli, a ako se u masi nađe poneka zelena i nezrela bobica, najbolje je da se ukloni. Plod treba biti mekan, taman, gotovo crn.
U početku je okus ovog lijeka pomalo neugodan, dok se ne naviknete. Ja sam u početku imao osjećaj da ću povratiti prilikom uzimanja ovog lijeka, ali na kraju sam se navikao na to. Također, dok vam se organizam privikava na lijek, budite sigurni da u blizini ima toalet, jer 30 minuta nakon konzumiranja izražena je potreba za odlaskom na wc.
Usput, zdravim ljudima koji žele ojačati svoj imunološki sustav također preporučujem crnu bazgu. Crna bazga, na primjer, pomaže protiv gripe.
Želim svima sreću i zdravlje i najviše od svega želim izlječenje teško bolesnima! “, zaključio je čovjek.
IZVOR: http://www.sacuvajmo-zdravlje.info
PUCAĆETE OD ZDRAVLJA:
Recept za sve boljke star 5.000 godina
Beli luk je jedna od najstarijih kultivisanih biljaka u svetu, koja se uzgaja već više od 5.000 godina.
Verovatno su vam već poznata moćna dezinfekciona, antibakterijska i antifungicidna delovanja belog luka, koja se lako mogu uporediti sa najboljim antibioticima, naročito kada ga pojedete na prazan želudac – tada je efekat najjači.
Beli luk je svakako jedan od najsnažnijih prirodnih lekova koji može da parira zvaničnim antibioticima, pa čak biti i učinkovitiji od njih.
Ova namirnica može da zaštiti naš organizam od bakterija, gljivica i infekcija. Istraživanja su dokazala da njegova konzumacija na prazan želudac ima snažna antibakterijska svojstva, više od 400 aktivnih sastojaka (vitamine A, B1 i B2, C, minerale, dijetalna vlakna, aminokiseline, esencijalna ulja, biljne masti, enzime, gvožđe, jod, kalcijum, kalijum, sumpor, selen i fosfor).
Ljudi odavno poznaju snagu belog luka i koriste je pre nego sredstva koja plasira farmaceutska industrija, što je svakako i zdravije. Ako se redovno koristi, beli luk može da podstakne i bolju cirkulaciju, ukloni suvišne masnoće iz našeg tela, spreči srčana oboljenja, smanji visok krvni pritisak i još štošta.
Mnogi stručnjaci će se složiti da je upravo beli luk najmoćniji antioksidans.
A da li ste znali za kombinaciju belog luka i meda?
Ovo se i te kako preporučuje, jer zajedno stvaraju vrlo moćan, lekovit, prirodan proizvod. Iako slatko-ljuta kombinacija deluje neobično, ona je vrlo delotvorna i organizmu će doneti zaštitu i dodatnu energiju.
Recept za med od belog luka:
Sastojci:
– 3-4 glavice belog luka
– čaša prirodnog meda
Priprema:
Razdvojte glavice belog luka na čenove, nemojte ga ljuštiti, ali uklonite one ljuske koje vise i vidi se da će otpasti. Staklenu teglu napunite čenovima belog luka, pa lagano prelijte medom.
Kašikom pomerajte čenove, kako bi med pokrio baš svaki deo belog luka u tegli. Dobro zatvorite, tako da vazduh nikuda ne može da uđe i ostavite da odstoji nekoliko dana.
Med od belog luka možete čuvati u frižideru ili na sobnoj temperaturi, a svakoga dana pojedite po jedan čen. Osim što ćete biti mnogo zdraviji, ovaj neobičan ukus će vam se verovatno dopasti.
– čaša prirodnog meda
IZVOR:http://www.sacuvajmo-zdravlje.info
KAKO IZBACITI ŠLAJM IZ GRLA I PLUĆA – RECEPTI:
Uporan kašalj karakterističan je simptom bakterijskih ili virusnih infekcija disajnih organa, koje prati i gusti sekret u grlu, sinusima i plućima, koji je zalepljen za zidove naših bronhija te se vrlo teško izbacuje.
U nastavku članka nudimo vam rešenja kako izbaciti šlajm iz pluća prirodnim putem. Saznajte koji su to najbolji čajevi, sirupi i drugi prirodni lekovi za iskašljavanje šlajma kod dece i odraslih, koje vrlo lako možete napraviti kod kuće..
KAKO IZBACITI ŠLAJM IZ PLUĆA PRIRODNIM PUTEM
Ukoliko vas muči šlajm u grlu i plućima, fitoterapeuti preporučuju napitke na bazi lekovitog bilja koji podstiču izbacivanje šlajma i ublažavaju uporni kašalj. Za eliminisanje gustog i nagomilanog sekreta fitoterapeuti preporučuju napitke na bazi korena belog sleza, žalfije, lovora i crne rotkve.
Evo i prvog načina kako izbaciti šlajm iz grla uz pomoć belog sleza:
Preliti kašiku usitnjenog korena belog sleza sa 2 dl hladne vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 6 do 8 sati, a zatim procediti i piti u manjim gutljajima. Ovako pripremljen čaj za iskašljavanje šlajma, pijte do dva puta dnevno i to bez šećera i rezultati neće izostati..
Kao izuzetno efikasan prirodni lek za bolje izbacivanje šlajma kod dece i odraslih pokazao se beli slez u zanimljivoj čajnoj mešavini sa lanenim semenkama i žalfijom…
Pomešati po kašiku korena belog sleza, kašiku lanenog semena i kašiku suve žalfije. Sipati 2,5 decilitra vode u šerpu, pa dodati 100 g žutog šećera.
Kada se šećer otopi, dodati mešavinu biljaka i jedan limun dobro opran i sečen na kriške. Kuvati na umerenoj temperaturi 15 minuta, a zatim skloniti sa šporeta i procediti.
Uzimati kašičicu sirupa 4 puta na dan sve dok se ne oseti poboljšanje. Sirup za iskašljavanje šlajma je najbolje čuvati u frižideru.
Kako izbaciti šlajm iz pluća kod odraslih uz pomoć crne rotkve i crvenog luka?
Sipati u blender 2,5 decilitra limunovog soka, jednu punu šolju meda, jednu osrednju glavicu crvenog luka isečenog na komade, šest čenova belog luka i jednu veću crnu rotkvu, oljuštenu i isečenu na komadiće.
Blendati sve dok se ne dobije fina homogena smesa. Zatim sipati u staklenu teglu i čuvati u frižideru, pa ostaviti da odstoji nedelju dana. Nakon toga, tri puta dnevno uzimajte ovaj sirup za iskašljavanje šlajma i to po jednu kašiku, 30 min. pre glavnih dnevnih obroka.
Šlajm iz grla i pluća, kao i gust sekret iz sinusa često nam zadaju velike probleme tokom zime. Inhalacija sinusa slanom vodom sama po sebi nije dovoljna, da bi se u potpunosti oslobodili neprijatnog sekreta. Nudimo vam još nekoliko odličnih narodnih recepata za izbacivanje šlajma..
Sirup od piva i smeđeg šećera za iskašljavanje šlajma iz grla
U veću činiju sipati 150 g smeđeg šećera i zagrevati na umerenoj temperaturi dok se ne otopi i dobije karamel boja, a zatim dodati 5 decilitara piva i kuvati 20 minuta dok se ne dobije sirup gustine malo ređe od meda.
Skloniti šerpu sa šporeta i ostaviti poklopljeno da se ohladi, a zatim sirup za izbacivanje šlajma presuti u odgovarajuću staklenu teglu i čuvati u frižideru. Uzimajte po supenu kašiku pre najvažnijih obroka tri puta tokom dana.
Prirodni lek za iskašljavanje šlajma kod dece
Jedno od rešenja kako izbaciti šlajm kod dece nudi nam i blagi čaj od lipe. Ako ga koristite više dana, ublažićete kašalj i ubrzati izbacivanje nataloženog sekreta. Ovaj čaj za iskašljavanje takođ e podstiče i znojenje, što je važno u slučaju gripa, prehlade i nazeba. Pije se uvek dok je još vruć izjutra i uveče, a priprema se vrlo jednostavno:
Dve male supene kašičice cveta lipe preliju sa 5 decilitara proključale vode, a zatim se ostavi 20 minuta da odstoji nakon čega se dobro procedi. Čaj zasladite kvalitetnim medom, dodati mu dosta soka od limuna i uzimajte po jednu kafenu kašičicu svaki put kad osetite nadražajni kašalj.
Kako izbaciti šlajm iz grla i nosa uz pomoć lovorovog lista?
Rastopiti na umerenoj temperaturi 250 g žutog šećera dok ne porumeni, ali paziti da ne zagori. Dodati 2,5 decilitra vode, 3 kašičice žalfije i 3 izmrvljena lista lovora. Kada provri, kuvati još 3 minuta, a onda skloniti sa šporeta i ostaviti poklopljeno da se ohladi.
Čuvati u staklenoj flaši, na hladnom i tamnom mestu. Ovaj pripravak konzumirati 3-4 puta dnevno kad naiđe napad kašlja. Sirup za iskašljavanje šlajma uzimati redovno, sve dok se ne izbaci sav sekret. Više o lovorovom listu.
Kako ublažiti uporni kašalj – recept
U neoštećenu emajliranu šerpu sipati tri kašike lanenog semena i 5 decilitra vode, pa kuvati na umerenoj temperaturi 10 minuta. Zatim dodati kašiku suvog timijana, pa poklopljeno ostaviti da odstoji još 20 minuta. Nakon toga procediti i piti po jedan gutljaj podgrejanog čaja više puta u toku dana.
IZVOR:http://www.prirodnilijek
Ovo vam nijedan farmaceut neće reći: Ovo je prijeki PRIRODNI LIJEK ZA KOSTI.
Takođe je važan za rad imunoloških ćelija te zdravu kožu i kosu.
Brojni su faktori koji crpe kalcijum iz organizma, a to su prije svega previše sjedenja, kafa, alkohol i gazirana pića. Pomanjkanju kalcijuma su posebno sklone trudnice i žene u menopauzi, stariji muškarci kao i osobe koje pate od probavnih poremećaja.
Ljuske od jaja sadrže 90 posto kalcijuma i najbolji su prirodni izvor tog minerala. Tijelo ga lako apsorbuje jer je ljuska jajeta po hemijskom sastavu gotovo identična ljudskim kostima i zubima.
U većim dozama ne samo da liječi simptome manjka kalcijuma i zaustavlja razvoj osteoporoze već pomaže i protiv visokog holesterola i povišenog krvnog pritiska te pdstiče koštanu srž na proizvodnju krvnih ćelija.
Osim toga, ljuska jajeta sadrži gvožđe, bakar, mangan, cink, fluor, fosfor, hrom i molibden. Zbog toga mnogi stručnjaci preporučuju mljevenu ljusku jajeta kao prirodnu i vrlo djelotvornu nadopunu kalcijuma. Zavisno od životne dobi, preporučena dnevna doza je 1,5 do 3 grama mljevene ljuske jajeta.
Štitna žlijezda
Ljuske od osam jaja dobro oprati, osušiti, zdrobiti, preliti sokom od dva limuna i ostaviti u frižider nekoliko dana. Kad se ljuske otope, procjedite tečnost i pomešajte s litrom rakije i kilogramom meda. Ostaviti da odstoji sedam dana prije upotrebe. Konzumirati po jednu kašiku, dva do četiri puta dnevno nakon jela.
Gastritis, čir
Kašiku mljevenih ljuski jaja pomješajte sa kašikom šećera i kašikom mljevenog muškatnog oraščića. Uzimajte 20 dana, tri puta dnevno po jednu kašiku.
Na vrh noža mljevenih ljuski jaja pomješajte s dvije kašike limunovog soka. Kad se ljuske otope u soku, dodajte decilitar toplog mlijeka. Uzimajte dva puta dnevno, ujutru na prazan želudac i uveče prije spavanja.
Za jačanje organizma i čišćenje krvi
Ljuske od četiri ili pet jaja dobro oprati, zdrobiti i staviti u tri litre vode. Vodu s ljuskama čuvati u frižideru nedelju dana i koristiti kao vodu za piće. Dnevno uzimati dvije do tri čaše vode s malo limunovog soka.
IZVOR:http://lijekizprirode
Samo 1 sastojak iz vaše kuhinje dovoljan je da potpuno oporavite BUBREGE za 2 dana!
Uzroci problema sa bubrezima: Unos više soli i masti i mali unos tečnosti.
Česta upotreba lijekova protiv bolova Dijabetes tipa 2 Infekcije.
Unos gaziranih i neprirodnih pića.
Ono što možete uraditi jeste da jednom dnevno uzmete po pola male kašike sode bikarbone koja će pomoći vašim bubrezima.
Zbog svega ovoga je pravilna ishrana ključna u vašem zdravlju, pa tako i za zdravlje bubrega.
Ne igrajte se sa time i ne shvatajte ishranu olako.
Zar da zbog nezdrave hrane uništite svoje zdravlje?
Razmislite malo…
Farmaceutska industrija je ljuta: Stari germanski lijek će pročistiti vaše ARTERIJE kao nijedan lijek do sada!
Kombinacija ovih super-zdravih sastojaka ima odličan učinak na cijelo tijelo. Ovaj prirodni lijek čisti arterije i sprečava kalcifikacije u organizmu.
U kombinaciji s limunom, vodom i kratka termička obrada će neutralizirati miris bijelog luka, tako da ne morate brinuti o zadahu.
Potrebno:
4 limuna sa korom (pokušati kupiti organski)
4 velika čehna bijelog luka
1 manji komad korijena đumbira
2 litre (½ galon) vode
Operite limun i isjeći na komade.
Oguliti češnjak i samljeti zajedno sa limunom i đumbirom.
Sipajte preparat u dublju posudu. Sipajte vodu i staviti na vatru. Kada prokuha skinuti i ostaviti da se ohladi.
Procijediti i pohraniti u staklene boce, čuvati u hladnjaku.
Piti pola šolje svaki dan, najmanje 2 sata prije obroka ili na prazan želudac.
IZVOR:http://lijekizprirode

Ovaj sirup je toliko ukusan da ga možete “srknuti” iz čistog užitka. Lovor mu daje poseban ukus i ton slatkoće i gorčine, limun mu doda svoju posebnost kiselosti a šećer je onaj koji “vozi” ove sastojke i s vodom ih pronosi kroz tijelo. Probajte!
POTREBNO VAM JE:
– 6 listova lovora
– 2,5 dcl vode
– 6 kašika šećera (najbolje je koristiti smeđi, muscovado šećer)
– 1 limun
POSTUPAK:
Zakuhajte u posudi vodu. Dodajte lovor i kuvajte poklopljeno od 6 – 10 minuta. Izvadite listove lovora, uspite u posudu u kojoj ćete pripremati sirup, pa umiješajte šećer i iscijedite cijeli limun. Dobro promiješajte i pričekajte da se sav šećer istopi. Uzimajte po kašičicu nekoliko puta dnevno. Prvi dan možete uzimati po kašičicu uvijek kada se javljaju intenzivni napadi kašlja.
NAPOMENA:
Sirup možete čuvati u frižideru nekoliko dana. Može se uzimati hladan i topao. Ukoliko imate i druge simptome prehlade, nakon sirupa korisno je dodatno uzeti krišku limuna, oguliti je i sadržaj ostatka limuna prožvakati. Veoma je djelotvoran u suzbijanju suvog kašlja.
IZVOR: http://lijekizprirode
Pronađena kineska biljka koja ubija RAK nakon 40 dana
Naučnici su dokazali da je ova neobična biljka sa čudnim imenom efikasan ubojica raka. Ova biljka je testirana na miševima pogođenim rakom gušterače, a u roku od 40 dana rak je otklonjen iz miševa.
Sljedeći korak za ove naučnike je istraživanje na ljudskim subjektima. Ova biljka je korištena u kineskoj medicini već dugo vremena za liječenje bolesti, uključujući reumatoidni artritis. Ona je poznata kao Lei Gong Teng.
Istraživanje na Univerzitetu u Minnesoti je pokazalo da ova biljka eliminira rak u roku od 40 dana.
Prema naučnicima, glavni i najmoćniji sastojak ove biljke je triptoid, koji se smatra kao snažan sastojak protiv raka.
Znanstvenici ističu da se lijek za rak može naći u biljkama koje se koriste stoljećima. Isto kao i đumbir, ovo novo otkriće ne ide u prilog skupim lijekovima. Čudno je da farmaceutske kompanije imaju interes u njihovom istraživanju.
Ova biljka je vrlo jeftina, ali neki naučnici koji su uključeni u istraživanje namjeravaju da stvore lijek sa ovom biljkom koji će biti priznata od strane FDA, a onda bi ga patentirali i prodali za veliku sumu novca.
IZVOR: http://www.prirodnilijek
DOMAĆI LIJEK PROTIV MIOMA NA MATERNICI
Najbolji domaci lijek protiv mioma na maternici, Veoma jednostavno za pripremiti i provjereno ucinkovit, Ovaj Caj je recept star preko 600 godina i sve sto vam treba vjerovatno imate u kuci.
Potrebni sastojci :
-2 Kasike isjeckanih listova čuvarkuće
-1 casa ili solja vrele vode
Priprema je jednostavno u solju ili casu dodajte 2 kasike sitno isjeckanih listova cuvarkuce i ostavite tako 2 sata, posle toga procijedite i popite !
Konzumirati 4 puta na dan prije jela.
Drugi lijek koji takodjer mozete kombinovat sa ovim cajem jeste :
-Čuvarkuća
-Med
300 grama cuvarkuce sameljite i pomjesajte sa 500 grama domaceg meda i ostavite tako u staklenoj tegli par dana.
Konzumirajte jednu kafenu kasiku ujutro prije jela !
IZVOR: http://www.narodnamedicina
Antibiotik iz prirode: Napravite lijek od 2 sastojka koji pomaže već 5000 godina
Jedna od najzdravijih namirnica na svijetu svakako je češnjak. Moć ove biljke u narodnoj se medicini koristi već više od 5.000 godina. Jedan od najstarijih recepata na svijetu je onaj s Tibeta, gdje je tinktura od češnjaka bila najmoćniji lijek protiv raznih bolesti.
ZA ŠTO SE KORISTI TINKTURA OD ČEŠNJAKA?
- Za snižavanje kolesterola
- Za jačanje imuniteta i ubrzavanje metabolizma
- Za reguliranje krvnog tlaka
- Protiv astme i plućnih bolesti
- Za liječenje kronične upale sinusa
- Protiv sezonskih alergija
- Protiv gastritisa
- Protiv raznih upala (prirodni antibiotik)
NAPRAVITE TINKTURU OD ČEŠNJAKA
Sastojci:
- 350 g domaćeg češnjaka
- 2 dl medicinskog alkohola
Postupak:
1. Češnjak ogulite te ga narežite na komadiće.
2. Staklenku s poklopcem dobro operite i prokuhajte.
3. Kada se osuši, u nju stavite češnjak te potom alkohol.
5. Staklenku zatvorite i spremite u hladnjak.
6. Svaki dan je barem jednom promućkajte, ali ostavite je zatvorenu 10 dana.
6. Nakon toga, procijedite mješavinu te je prelijte nazad u staklenku i spremite u hladnjak.
KAKO PITI TINKTURU OD ČEŠNJAKA?
Tinktura se u obliku kapi stavlja u vodu i pije oko 15 minuta prije doručka, ručka i večere.
1. dan: 1 kapi prije doručka, 2 kapi prije ručka i 3 kapi prije večere.
2. dan: 4 kapi prije doručka, 5 kapi prije ručka i 6 kapi prije večere.
3. dan: 7 kapi prije doručka, 8 kapi prije ručka i 9 kapi prije večere.
4. dan: 10 kapi prije doručka, 11 kapi prije ručka i 12 kapi prije večere.
5. dan: 13 kapi prije doručka, 14 kapi prije ručka i 15 kapi prije večere.
6. dan: 15 kapi prije doručka, 14 kapi prije ručka i 13 kapi prije večere.
7. dan: 12 kapi prije doručka, 11 kapi prije ručka i 10 kapi prije večere.
8. dan: 9 kapi prije doručka, 8 kapi prije ručka i 7 kapi prije večere.
9. dan: 6 kapi prije doručka, 5 kapi prije ručka i 4 kapi prije večere.
10. dan: 3 kapi prije doručka, 2 kapi prije ručka i 1 kapi prije večere.
IZVOR: http://lijekizprirode