Torte i kolaci

PECIVO KOJE ĆE VAS ODUŠEVITI SVOJOM MEKOĆOM,UKUSOM,IZGLEDOM I JEDNOSTAVNOM PRIPREMOM


  
Sastojci:

-850 g brašna
-1/2 l mlijeka
-1 kockica (40 g) svježeg kvasca
-1 žličica šećera
-2 žličice soli
-1 dcl ulja

Premaz:

-125 g maslaca
-2 jaja

Još:

-1 jaje (za premazivanje)
-sezam



Priprema:

Kvasac razmrvite, pomiješajte sa šećerom, žlicom brašna i toplim mlijekom pa pustite da se diže 5 minuta. Brašnu dodajte sol, ulje i dignuti kvasac te s toplim mlijekom zamijesite glatko tijesto. Tijesto podijelite na 4 jednakih dijelova i oblikujte male loptice. Pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže dok se volumen ne udvostruči.

Za premaz mikserom umutite jaja s maslacem.

Dignute loptice premijesite pa na pobrašnjenoj površini razvaljajte svaku od njih (u pravokutnik veličine 35x50 cm), premažite smjesom od maslaca (četvrt smjese za svaku), zarolajte u savijaču (počevši od kraće strane) i stavite na lim obložen papirom za pečenje. Nožem napravite cik-cak rezove i pustite da se diže oko 20 min.

Premažite jajem, posipajte sezamom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 20-25 minuta.

Ako ćete raditi slatku verziju smanjite količinu soli na jednu žlicicu i dodajte 2 žumanjaka.
Posluživanje

Kiflice se mogu puniti sirom, šunkom, pršutom, a i ne moraju se puniti ničim. Savršene su i takve, uz šolju jogurta.


IZVOR:http://www.domaci-kuhar

FENOMENALNE DOMAĆE TOBLERONE


Sastojci:

-1 margarin od 250 gr
-3 jaja
-300 gr šećera
-200 gr čokolade
-2 kašike kakao praha
-100 gr prženog susama
-100 gr seckanog prženog neslanog kikirikija
-200 gr mlevenog keksa
-100 gr čokolade za glazuru
-nekoliko kapi ulja




Priprema:

1. Zagrejati margarin i sačekati da se istopi.

2. Jaje i šećer izmešati i dodati margarinu.

3. Kuvati dok se šećer ne otopi, dodati kakao, čokoladu, polako mešajući dodati masi kikiriki, keks i susam.

4. Odgovarajuću tepsijuili kalup namazati sa nekoliko kapi ulja i toplu smesu staviti u nju. Sačekati da se masa stvrdne, pa staviti čokoladnu glazuru. Iseci potom na parcice i posluziti uz kaficu ili caj..


IZVOR:http://www.domaci-kuhar




                              VUKOVARSKE KOCKE





Sastojci:

- 1 pakovanje rozen kora

Bijela krema:

-5 dcl mlijeka
-2 pudinga od vanilije + 125gr šećera
-100gr bijele čokolade
-5dkg mlijeka u prahu
-100gr margarina
-100gr lemon curd creme

Tamna krema:

-5dcl mlijeka
-2 pudinga od vanilije + 125gr šećera
-100gr crne čokolade (60% kakaa)
-150gr lješnjaka
-100gr margarina

Glazura:

-100gr tamne čokolade
-50gr margarina
-1 mala žličica ulja


Priprema:

Najprije popržite lješnjake, ogulite koricu i sitno sameljite.

Za bijelu kremu: Puding sa šećerom izmješajte u 0,5 dcl mlijeka da dobijete glatku smjesu bez grudica. Ostatak mlijeka zakuhajte, pa mu dodajte puding i kuhajte nekoiliko minuta kao što inaće kuhate pudinge. U vrući puding umiješajte izlomljenu bijelu čokoladu i lemon curd cremu dok vam se sve fino ne poveže. Malo  prohladite i u mlako umiksajte margarin koji ste izmiksali s mlijekom u prahu. Ostavite da se potpuno ohladi.

Za tamnu kremu: Puding sa šećerom izmješajte u 0,5 dcl mlijeka da dobijete glatku smjesu bez grudica. Ostatak mlijeka zakuhajte, pa mu dodajte puding i kuhajte nekoiliko minuta kao što inaće kuhate pudinge. U vrući puding umiksajte kockice tamne čokolade i mljevene lješnjake. Umlako umiksajte margarin. Ostavite da se potpuno ohladi. Obje kreme pokrijte prozirnom folijom dok vam se hlade da vam se ne stvori korica na vrhu.
Slaganje kolača

Slaganje: Na tacnu stavite prvu koru i premažite s četiri žlice tamne kreme. Pokrijte drugom korom, malo ju dlanovima zagladite, pa premažite s četiri žlice bijele kreme. Ponovo pokrijte korom, pa postupak ponavljajte dok ne potrošite kreme. Zadnju koru ne premazujte. Meni je ova količina bila dovoljna za dobiti četiri sloja bijele i četiri sloja tamne kreme. To će ovisiti i o veličini vaših kora.

Kad ste kolač nafilovali, pokrijte ga papirom za pečenje, položite na njega neku dasku ili tepsiju veličine kora i opteretite s nekih dva tri kilograma. Ostavite preko noći tako opterećeno na sobnoj temperaturi.

Kolač prelijte glazurom. Ja sam koristila ovu glazuru. Sad stavite u frižider da vam se glazura lijepo stegne. Kolač je kremast i fino se reže, a još je ukusniji kad ostane jedan dan i kad korice upiju kremu.

 

Добро дошли на званичну презентацију "Доловачки дар"